Ontslaven van medewerkers

Bij het knisperende haardvuur vertelt een nieuwsgierig jong meisje aan haar wijze opa: “Vandaag ging ik naar het circus en ik zag de grootste en meest betoverende olifanten buiten vastgebonden aan een paaltje. Maar waarom blijft zo’n stoere olifant gewoon staan? Waarom lopen ze niet weg en gaan op avontuur?”

Er verschijnt een kleine glimlach op het gezicht van grootvader en hij antwoordt: “Mijn kleine rebel, daar is een heel proces aan vooraf gegaan. De eigenaren trainen het olifantje al vanaf dat ie een paar dagen oud is.

Ze binden een touw om zijn poot zodat hij niet wegloopt. In het begin probeert het baby olifantje uren, dagen en soms weken om los te komen en te ontsnappen. Maar zijn kracht is niet groot genoeg; het kleine paaltje is te sterk. En hoe groot en krachtig de olifant later ook wordt, de olifant onthoudt voor altijd dat dat kleine paaltje hem tegenhoudt…”

Danique Wiltink